Őrző-védő foglalkozások

 

Fontos tudni, hogy itt nem a kutyák vadításáról, hergeléséről van szó, ellenkezőleg!

Minden kutyában –a legaranyosabb házi kedvencben is- ott él az ősi-természetes ösztön: menni, vadászni, tenni, zsákmányt ejteni, harcolni, ölni, elhurcolni, táplálkozni, pihenni! Tehát taktikailag és fizikailag is a lehető legjobban kell teljesíteni, vagy éhes marad, ami a természetben végzetes lehet …

 

A foglalkozások alatt az állat a koncentrációval és a mozgással a hét közben tartalékolt hatalmas ösztönenergiákat él

 

ki magából, amivel feszültséget vezet le, így ez a gazdával közösen végzett foglalkozás növeli az önbizalmát, a gazdájába vetett bizalmát, építi kettőjük kapcsolatát.

 

A téves elképzelésekkel ellentétben a kutyát ezeken a foglalkozásokon nem ok nélküli támadásra, agresszióra tanítjuk, hanem a zsákmányszerző ösztönét kihasználva a játékos tárgyszerzés, zsákmányolás fejlesztése a cél; a védő ösztönét kihasználva a gazda, vagy személyes tér, személyes tárgy megvédése hangjelzéssel.

A képzés lényege a kutya kontrollálhatóságának, irányíthatóságának nagyfokú fejlesztése felfokozott ingerállapotban.

Mindegyik kutyában él zsákmányszerző és védekező ösztön, melyeknek a tudatos felszínre hozatala kiegyensúlyozottá és ez által egészségessé teszi a kutyát. A foglalkozások célközönsége nem csak az őrző-védő fajták, hanem vizslák, retrieverek, terrierek, társasági kutyák is. Cél, hogy a kutya az igazi vadászat hiányából adódó feszültséget levezethesse, így élhetőbb legyen a közös élet, kevesebb rosszcsontság fogadja hét közben a hazaérkező gazdit.

 

A képzés során a kutya és gazdája együtt tanulja meg a helyes helyzet felmérését,

 

és az arra adható lehető legkorrektebb válasz reakciót. Egy ilyen szituáció is közös akció, ahol a „főnök” döntését kell a kutyának végrehajtania, amin keresztül épül a kutya-gazda kapcsolat (vagy rálátunk a hiányosságokra). A foglalkozások során az állat rá van vezetve a helyes viselkedésre, itt sem használunk kényszerítő eszközt.

Mindemellett félős, bizonytalan kutyák itt sikerélményt és magabiztosságot szerezhetnek, hiszen egy jól képzett és gyakorlott, nagy rutinú segéd éppen akkora konfliktushelyzet elé állítja a kutyát, amivel az még képes megbirkózni, így magabiztosabbá, kiegyensúlyozottabbá, bátrabbá válik. Ennek kapcsán nem elhanyagolható az őrző-védő foglalkozások terápiás hatása! Bár eleinte ezek a foglalkozások rövidek tűnhetnek, és nem passzolnak az elnevezéshez „őrző-védő foglalkozás”, mégis a kutyában láthatatlanul hatalmas változások zajlanak. Szokja a terhelést, elkezdi magát biztonságban érezni, majd nyitottá válik a tanulásra, a jó válasz-reakció adásra.

Lehetőség lesz háznál képzésére, különböző szituációkban éjszakai, nappali betörések elleni felkészítésre. Vizsgára, versenyre való felkészülésre, IPO-, K99 őrző-védő ágazatban.

 

A kutyák felkészítését Szabó Attila végezni, aki a MEOE őrző-védő sportbizottság B kategóriás verseny segéde.

Szakmai tudását a gödöllői Kutyaiskolán és a rendőrség aktív kutyás állományán finomítja. Tudásával, elhivatottságával segíti, építi mind a hobbi kutyások, mind a versenyzők felkészülését.

Attila évek óta hazai rendezvényeken és VB kvalifikációs versenyeken segédel, legnagyobb elismerése, hogy a 2012. évi FCI munkakutya világbajnokságon a nemzetközi bírói testület első számú segédnek választotta.

 


A foglalkozások 2014. ősze óta szünetelnek, kérem jelezze igényét ha jönne a képzésre.