Kutyafutta- kutyás terepfutás

Egy sport az állatbarát futóknak: CANICROSS

Talán nem sokan ismerik a kutyával történő futás lehetőségét, noha biztos vagyok benne, hogy sokan vannak azok, akik szívesen eljárnának futni és magunkkal vinnék kedvencünket. A canicross lehetőséget nyújt arra, hogy négylábú társunkkal együtt sportoljunk, szórakozzunk, akár versenyezzünk!

Tehetjük ezt az egyéni felkészülésünk menetébe illesztve szórakozásból,

vagy akár önálló műfajként is!

 

A canicross francia eredetû sportág. E sportágban a kutya és az ember együtt fut a kijelölt versenypályán

 

egy pórázzal összekötve. A feladat: minél hamarabb megtenni a versenytávot a futóverseny szabályai szerint, végig együtt. Az első világbajnokságot 2002-ben rendezték Ravennában, így nem beszélhetünk nagy múltról a canicross kapcsán. A szabályai egyszerűek, és a felszerelésre sem kell sokat költeni, így kipróbálhatja szinte bárki. Felszerelés megrendelhető a Rosie's dog collart-tól, de a kipróbáláshoz néhány kölcsönözhető tőlem.

A sport főbb szabályai nem okozhatnak nagy problémát, még akkor sem, ha kutyusunk nem éppen a legszófogadóbb életszakaszában van. A futó a derekára erősít egy, megfeszített állapotban maximum 2 m hosszú, lehetőleg rugalmas pórázt, melynek másik vége a kutya hámjához kapcsolódik. Az eb életkora nem lehet egy évnél fiatalabb, elkerülendő a túl fiatal egyedek terhelés okozta sérüléseit. Felelősséget kell vállalni azért, hogy kedvencünk nem fog rátámadni más kutyákra és senki testi épségét nem veszélyezteti. A táv során a kutya halad elöl, míg a gazdája követi, de a tempót a gazdi diktálja. A szabályok értelmében a kutya nem kerülhet a gazda mögé olyan formán, hogy a gazdi húzza őt. Ezek a kihágások először figyelmeztetéssel, később kizárással szankcionáltak a versenyeken. Ennek megfelelően a célvonalon a kutya áthaladása számít, nem pedig a futóé. A kutyát eleinte a póráz irányításával és hanggal, később pedig csak vezényszavakkal irányítjuk. Meglátjuk, a kutya gyorsan fog tanulni és hamar rá fog jönni, mikor merre kell menni.

Ezeket tudva joggal kérdezhetjük, milyen a megfelelő kutyafajta? Ezt a kérdést csakis magunknak kell feltenni: nekünk mi a megfelelő fajta? Ha azért vásárolunk kutyát, hogy legyen motivációnk elkezdeni futni, akkor egy nyugodtabb fajta is megteszi, míg ha versenyeznénk is, akkor megfelelőbb egy aktív, nagy mozgásigényű eb. Nagyon élvezi a futást az összes vadászatra tenyésztett eb, de a szánhúzók és egyes juhászkutyák is lankadatlanul tartják a tempót. A legfontosabb, hogy a kutya jól érzi magát, ha a gazdival töltheti az időt. Figyeljünk azonban arra, hogy a kutya nem izzad, csak a nyelvén keresztül képes hűteni magát, ami sokkal lassabb, mint a mi bőrünk és az izzadás. Egy rövid szőrű vizsla jól tűri a 15-20 fokban a 40-50 perces edzéseket, de egy „szőrösebb” kutyus bizony akár 15 fokban is igen szenvedhet a melegtől! Megfelelő fajták lehetnek (a teljesség igénye nélkül): vizslák, szetterek, labrador, husky, spánielek, akita, beagle, retriverek, németjuhász, skótjuhász, terrierek, terelő fajták, stb.

A canicrossnak két egyértelmű előnye van. Az egyik a gazdi sportolásából fakadó egészségügyi és életminőségi javulása, illetve a kutya-gazda kapcsolat elmélyülése a közös akción keresztül. Ennek a plusz mozgásnak a kedvező „mellékterméke”, hogy a kutyus kifáradva érkezik haza, így nem a virágágyáson, vagy a bútoron vezeti le felesleges energiáit.

Hazánkban 1999-ben alakult a MCSE (Magyar Canicross Sportegyesület). Azóta Magyarország is aktívan részt vesz a nemzetközi kutyás sportéletben, ennek példája, hogy néhány éve Sopron adott helyet az Európa bajnokságnak. Ez, a főleg Európában kedvelt sport, egyre népszerűbb világszerte, hiszen egyre többen ismerik fel: kutyával futni jobb, mint egyedül! Hazánkban 10-15 eseményen lehet indulni, melyek canicross, szánhúzó és bikejöring (kutyás kerékpározás) események.

Csoportosan kedden és csütörtökön 17.30, vagy 18 h-tól futunk a kutyáinkkal.

Érdeklődni: 70/ 315 90 76.

 

cikk forrása: internet, Magyar Cannicross SE, http://www.canicross.hu/menu/asportagrol.html