... mi a teendő, ha megharapott idegen kutya?

Sajnálatos módon, egyre több emberharapásos történet jut el hozzám.

Beszélgetve a gazdikkal világossá vált, hogy nincs mindenki tisztában azzal mi ilyenkor a teendő.

Nézzünk rá erre a dologra kicsit erősebben:

Történet

1) Gazda védte saját kutyáját másik kutya támadásától, harapásától, de közben őt magát is megharapta a támadó kutya, amit annak gazdái nem tudtak leállítani.

2) Ifjú embercsemete megy az utcán, a nyitott kertkapu mögül előfut több –jelen esetben szerencsére kistestű- kutya, a gyalogos megijed, szeretné elkergetni a kutyákat amik körül veszik, majd az egyik boka fölött meg is harapja.

Mi ilyenkor a teendő?

Miután megtörtént a baj, az ember hajlamos a stressz, a feszültség miatt nem jól gondolkozni. Első sorban meg kell jegyezni, hogy melyik kutya harapott. A gazdájától nagyon gyorsan telefonszámot, elérhetőséget, adatokat kell szerezni, mivel a támadó és harapó kutya gazdájának igazolnia kell, hogy kutyája veszettség ellen oltva van.

Miért?

A veszettség egy embert is veszélyeztető, az emberi szervezetben is megtelepedő idegrendszeri betegség, ami halálos kimenetelű az esetek nagyon nagy százalékában.

Minden ilyen esetben fel kell keresni a háziorvost aki, megkezdi a sérült ellátását.

Az orvosi kezelés egymásra épülő oltás sorozat, amit ha az orvos indokoltnak lát haladék nélkül megkezd, hiszen az emberi élet és egészség megóvása elsődleges!

Ha a támadó és harapó kutya gazdája igazolni tudja az állat érvényes oltását, a sérült ember elkerüli a sorozat oltást, de a harapást okozó kutyát a veszettség terjedésének kizárásához megfigyelés alatt tartják.