... kutya meleg van!

 

 


 

 

Nekünk kutyáknak (és a macskáknak is) normál belső hőmérsékletünk 38-39 fok. Fiatal, kisebb testű, élénk állaton a felső hőmérsékletet, idősebb, nyugodt vérmérsékletű egyeden az alsó hőmérsékletet tapasztalhatod. Izgatottság, intenzív testmozgás akár 1 fokkal is emelheti a belső hőmérsékletet.

 

Néhány fokos eltérés már zavarokat idéz elő a sejtek anyagcseréjében. Bizonyos enzimek működése 40 fokos hőmérséklet mellett kedvezőtlenül változik, a tartósan fennálló 42-43 fokos belső hőmérséklet pedig a sejtek visszafordíthatatlan károsodásához és pusztulásához vezet. Minél magasabb hőmérsékleti behatásnak, minél hosszabb ideig van kitéve a szervezet, annál súlyosabbak a következmények.

 

 

 

Hőguta: tünetek, hajlamosító tényezők

 

A hőség egyik következménye lehet a hőguta, amely a szervezet hőmérsékletének emelkedése mellett a hőleadás zavara miatt következik be. A test nem képes megszabadulni a felesleges hőmennyiségtől, ezáltal túlmelegszik. A páradús levegő tovább ront a helyzeten.

 

A hőtorlódás a fent leírt sejtszintű károsodások következtében már néhány percen belül életveszélyes állapotot idézhet elő. A felforrósodott szervezetben a hőmérséklet emelkedésére legérzékenyebb központi idegrendszer súlyosan károsodik, a vér viszkozitása megváltozik, az egyébként is túlterhelt szív nem képes azt megfelelően keringésben tartani. A gyorsan kialakuló tünetek közül a legjellemzőbbek a felgyorsult szívverés, a szapora és felületes (ziháló) légzés, levertség, elesettség, kitágult pupillák, nyálzás, majd görcsök, eszméletvesztés. A halál a vérkeringés összeomlása, agyödéma miatt következik be, és a gyógykezeléssel megmentett állatoknál is fennáll a veszélye a maradandó károsodásoknak.

 

Négylábú kedvenceink esetében a hőgutát a szabadban végzett megerőltető testmozgás is előidézheti.

 

Hőguta szempontjából hajlamosító tényezőnek számítanak: a kevés vízfogyasztás, a túlsúly, a nagy szőrköntös, az idős kor, szívbetegség.

 

 

 

Leggyakrabban a bezárt autóban rekedt kutyákat és macskákat éri a hőguta. Az erős napsugárzás néhány percen belül akár 60-70 fokig is emelheti a gépjármű belsejében a hőmérsékletet, ezáltal a napon hagyott autó halálos csapdává válik a kedvenc állat számára.

 

 

Elsősegély:

Hőguta gyanúja esetén a legelső dolgod legyen, a kedvenc állat kimenekítése a felforrósodott helyről, és hűvösebb környezetben a test hűtése folyóvízzel. Gondoskodj arról, hogy a hideg víz ne csak a szőrzetet nedvesítse be, hanem a bőrt hűtse minél nagyobb felületen.

 

Fontos a fej, a nyak és a combok belső felületének hűtése vízzel. (Fantáziadús megmentők ne tegyék a fagyasztó szekrénybe a szerencsétlenül járt állatot, tetézhetik vele a bajt.) Az eszméleténél levő beteget itasd hideg vízzel. Hőguta gyanúja esetén a testmozgás kerülendő, az állatot azonnal a legközelebbi állatorvosi rendelőbe kell elvinni. A sürgősségi betegellátás egyéb eseteihez hasonlóan, hőguta esetén is a kezelés sikere azon múlik, mennyire gyorsan kezdik el. A gyógykezelést bízzuk a hozzáértőkre.

 

A hőtorlódás következtében fellépő változások egy bizonyos idő eltelte után a leggondosabb állatorvosi kezeléssel sem állíthatók helyre, így rendkívül fontos a megelőzés.

 

 

 

 

 

Megelőzés

Alapszabályként fogadd el, hogy lezárt autóban kedvenc állat nem maradhat. Ez kutyára, macskára, papagájra, hörcsögre, gyerekre, idősre, mindenkire egyaránt érvényes.

Napfénytől védett helyen se hagyd az autódba zártan az állatodat, mivel az árnyékok vándorlása miatt rövid időn belül tűző nap érheti a járművedet. Egy nagytestű, lihegő eb a szűk, zárt térben gyorsan emeli maga körül a hőmérsékletet és a levegő pártartalmát árnyékos helyen is.

Napvédett helyen leállított gépkocsiban, lehúzott ablakok mellett maradhat a kedvenc állat. Ideális megoldásként az autóból kiszálló gazdival együtt az eb vagy a macska is hagyja el a járművet.

Nyári napokon biztosítsd, hogy folyamatosan legyen lehetőségem vizet inni. Kiránduláshoz, utazáshoz vigyünk magunkkal itatótálat és kellő mennyiségű vizet. Hálás leszek azért, ha a forróság beköszönte előtt rövidre vágod, vágatod szőrömet.

Hőség esetén naponta többször nedvesítsd át szőrömet hűvös vízzel a bőrömig. Napközben 11 és 16 óra között ne végeztess velem megerőltető testmozgást, különösen ha idősebb, vastag bundájú, szívbeteg állat vagyok. A kiképzést, futtatást, vadászatot csináljuk a reggeli vagy az esti órákban.

 

Sokszor felháborít, mikor elhízott háziállatot látok. 

Az ő szervezetét különösen megviseli a nagy meleg, Gazdája tudhatná, hogy egészséges testsúlyának visszaállítása szó szerint életmentő lehet.

 

Kánikulai napokon jó hatású a napi többszöri lubickolás megfelelő tisztaságú természetes vízben.

Mi a szabad helyváltoztatás és az önálló cselekvés lehetősége mellett árnyékos, hűvös helyekre húzódunk a perzselő nap és a magas hőmérséklet elől, esetleg gödröket, üregeket ásunk.

 

Általában a hideg ellen vagyunk jól felszerelve, vastag szőrtakaró véd, ami a nagy melegben kifejezetten hátrányos. Nekünk kutyáknak és a macskáknak is kevés a verejtékmirigyünk, a párologtatással történő hőleadást gyakorlatilag csak nyelvünkön keresztül végezhetjük. A tátott szájjal való lihegő párologtatás kevéssé hatékony hűtési módszer, ugyanis a létrehozásához szükséges izommunka további hőt termel szervezetünkben. (Ebből a szempontból számunkra irigylésre méltó a nagy bőrfelületen verejtékezni képes ember helyzete.)